Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je da SAD prate dijalog Beograda i Prištine

U pokušaju da ožive dijalog, koji je na njihove oči premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti "ugasio" u Briselu, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar otišli su u Prištinu, a očekuje se da sutra stignu i u Beograd.

Istovremeno, s posetom ovog dvojca, iz SAD stižu najave o namerama Vašingtona da se bez oklevanja uključi u razgovore i poruka da "normalizacija odnosa" za njih podrazumeva i - međusobno priznavanje.

Amerika sada otvoreno stavlja do znanja da nije zadovoljna ulogom posmatrača sa strane i da želi poziciju aktivnog učesnika razgovora o kosovskom čvoru. Primetno je, kako ukazuju naši sagovornici, da se SAD u poslednje vreme politički pozicioniraju na prostoru Zapadnog Balkana, što je kulminiralo od početka rata u Ukrajini, ali je vidljivo i pomeranje njihovih vojnih trupa na prostoru KiM. Američki zvaničnici javno poručuju da se nedvomisleno zalažu za nastavak dijaloga, ali iznose unapred definisan epilog - priznavanje lažne države Kosovo.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je da SAD prate dijalog Beograda i Prištine i da su "duboko angažovani" kao posmatrači tog procesa, a da će on, ukoliko bude bilo potrebe, pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na razgovor.

- Razumemo da su razgovori u toku - saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- To radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog. To je dijalog koji mi podržavamo i mislimo da je obaveza obe strane da iskoriste ovu priliku u najvećoj meri da unaprede svoje diskusije o normalizaciji odnosa usredsređenim i na međusobno priznavanje. Ako smatramo da je angažovanje Blinkena preko telefona ili lično neophodno kako bi se došlo do cilja, on neće oklevati da vodi te razgovore.

Portparol Stejt departmenta potvrdio je da je cilj posete Eskobara Beogradu i Prištini, a nakon prošlonedeljnog boravka u Briselu, podrška nastavku dijaloga.

Autor: Novosti.rs

#Kosovo i Metohija

#Srbija

#vašington