Ratni komandant 549. motorizovane brigade

Penzionisani general-major Božidar Delić (1956-2022) preminuo je danas u Moskvi.

General Delić je rođen 1956. godine u selu Petrovac kod Đakovice, a njegova porodica je poreklom iz Hercegovine. Po završetku Vojne akademije dobio je čin pešadijskog potporučnika i stupio u aktivnu službu.

Učestvovao je u sukobima oko Dubrovnika 1991. godine. Potom se dobrovoljno javio u Vojsku Republike Srpske i postao načelnik štaba Bilećke brigade VRS. Za vreme rata na Kosovu i Metohiji bio je komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, koja je dala značajan doprinos u borbi protiv OVK i NATO, uključujući i bitku na Paštriku.

Nakon rata je obavljao dužnost komandanta Beogradskog korpusa, da bi kasnije prešao na službu u Generalštabu Vojske Jugoslavije. Prevremeno je penzionisan 2005. godine. Pojavio se pred Haškim tribunalom kao svedok odbrane Slobodana Miloševića i komandanta Prištinskog korpusa generala Vladimira Lazarevića.

Za narodnog poslanika izabran je prvi put 2007. godine i tada je biran za potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Na mestu potpredsednika Skupštine nalazio se ponovo od 2008. do 2012. godine. Ponovo je izabran za poslanika i potpredsednika Skupštine 2022. godine.

Autor: redportal.rs

#549. motorizovana brigada

#Božidar Delić

#General Delić

#Potpredsednik Narodne skupštine

#Rat na Kosovu i Metohiji

#Vojska Jugoslavije