Tražio ga je, kaže, do samog mraka, a onda nastavio i ujutro, kada je zatekao strašan prizor u potoku. 😭

Kasno popodne u četvrtak, 18. avgusta, penzioner Mehmed Šehić iz Kamenice nedaleko od Sarajeva, uočio da u njegovom stadu koje pase na Nišićima, nedostaje jedan junac, piše Agroklub.

Goveda su ovde tokom dana na ispaši, a uveče ih, priča, uteruju u torove.

Reč je o biku starom 11 meseci, koji je težio oko 350 kilograma. Tražio ga je, kaže, do samog mraka, a onda nastavio i ujutro, kada je zatekao strašan prizor u potoku.

- U petak ujutro uzmem motorku, pošto je tu jako gusta šikara pored vode, isečem okolo i nađem kožu, glavušu i ostatak od bika kojeg je medved ubio pre mesec od mog sestrića, malo dalje odatle nađem i ovog svog u vodi, pojeo mu levu stranu od buta do plećke i nestao 😭 - kaže Šehić za Agroklub.

Tog dana na ispaši je bilo ukupno osam junica i dva bika, na parceli površine 200 do 300 dunuma. On naime, zajedno sa sestrićem Emirom Ramićem, goveda ovdje redovno izgoni, a površina je okružena šumom i od same ceste udaljena tek oko jedan kilometar.

Inače, ograđena je električnim pastirom.

- Ne znam kako je ušao medved, bila je žica prekinuta na jednoj strani, ne znam je li tu prošao, pošto nema tragova, ne vide se od trave - priča Šehić, navodeći da ga nije strah medveda jer "neće, valjda, na čoveka.

Stočarstvom se bavi iz hobija, kako bi ispunio penzionerske dane i popravio kućni budžet. U njegovoj štali su četiri junice i uvek jedan do dva bika. Priča kako je tog dana, srećom, "mlađeg junca" ostavio u štali.

- Imao sam šestoro govedi, sad imam petoro. Prodajem mleko u privatnoj režiji, svojim mušterijama. Zaradio penziju, imam zemlju, šta ću okrenuo se tome, mora se čovek nečim baviti dok je zdrav 🤷🏻‍♂️ - navodi ovaj vitalni penzioner.

Šehić je trabalo danas da Ministarstvu privrede KS preda zahtjev za obeštećenje. Potvrdio je da je na lice mesta izlazila komisija, ali da nema detalje o visini štete.

Inače, nakon ovog slučaja, u petak se oglasio i resorni ministar Adnan Delić.

On je potvrdio kako su tokom prethodnog perioda medvedi naneli materijalnu štetu farmerima s područja općina Vogošća, Hadžići, Stari Grad i Ilijaš. Takođe, istakao je da je Vlada Kantona Sarajevo donela odluku o sufinansiranju kupovine hrane za divljač u iznosu od 10.000 KM koje će biti dodeljene Savezu lovačkih udruženja Kantona Sarajevo.

Autor: Agroklub

#Adnan Delić

#Bik

#Emir Ramić

#Mehmed Šehić i

#medved