Pruski oficir, srpski i jugoslovenski general

Na današnji dan 1848. godine rođen je Pavle Jurišić Šturm, jedan od najznačajnijih srpskih vojskovođa s početka 20. veka.

Rodio se u Pruskoj kao Paul Šturm, u porodici Lužičkih Srba, a njegov otac je bio upravnik lovišta cara Vilhelma I. Vojne škole je pohađao u Šleziji i Francuskoj, a kao pruski oficir se borio u Francusko-pruskom ratu. U istom ratu, samo na francuskoj strani, borio se i Petar Karađorđević, budući srpski kralj.

U Srbiju je došao 1876. godine kao profesor Vojne akademije. Učestvovao je u Srpsko-turskim ratovima, za šta je odlikovan Takovskim krstom. Potom je učestvovao u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine kao komandant puka.

U Prvom balkanskom ratu (1912-1913) je unapređen u čin generala i nalazio se na dužnosti komandanta Drinske divizije, koju je vodio kroz Kumanovsku bitku. U Drugom balkanskom ratu (1913) je vodio Dunavsku diviziju u Slivničkoj bici.

Prvi svetski rat je proveo kao komandant Treće armije. Posle rata je bio kancelar kraljevskih ordena. Umro je 1922. godine i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Autor: redportal.rs

#Lužički Srbi

#Prvi svetski rat

#balkanski ratovi

#pavle jurišić šturm

#srpski general

#vojskovođa