Cene gasa na evropskom tržištu po prvi put od početka marta prešle su granicu od tri hiljade dolara za hiljadu kubnih metara, saopštila je londonska berza ICE, a prenose Ria novosti.

Kako navode, na otvaranju trgovanja, septembarski fjučersi (na indeksu najvećeg evropskog čvorišta TTF) su skočili na 2.800 dolara, trgovali su se na 2.921 dolar do 11 sati i 7 minuta po moskovskom vremenu, a 12 minuta kasnije dostigli su 3.022,4 dolara, dodajući 19 odsto na cenu poravnanja prethodne.

Na kvote gasa pre svega utiče izjava Gasproma da će od 31. avgusta do 2. septembra gasovod Severni tok biti zaustavljen radi redovnog održavanja jedine ispravne pumpne jedinice za gas u kompresorskoj stanici Portovaja.

Evropsko tržište gasa već više od godinu dana doživljava značajne fluktuacije. Stručnjaci su rast cena pripisali ograničenoj ponudi velikih dobavljača, niskom nivou popunjenosti podzemnih skladišta i velikoj potražnji za tečnim prirodnim gasom u Aziji.

Osim toga, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, izvoz ruskog gasa je značajno opao: isporuke preko Severnog toka i ukrajinskog gasno-transportnog sistema su značajno smanjene, a preko gasovoda Jamal-Evropa potpuno su obustavljene. To je izazvalo još jedan rast cena, a cene gasa su 7. marta postavile istorijski rekord – 3.892 dolara za hiljadu kubnih metara.

Sada je Evropa i dalje pod pritiskom zbog stalnih tenzija oko ruskog izvoza. Na situaciju utiče i toplota uspostavljena u regionu, zbog čega je smanjena proizvodnja električne energije iz alternativnih izvora.

Autor: Pink.rs

#Evropa

#gas

#rusija