Ukrajinski radnici upravljaju fabrikom, koja je od marta pod ruskom kontrolom

Rusija je odbacila pozive na potpunu demilitarizaciju područja oko nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovaj potez će fabriku učiniti ranjivijom, smatra ruski predstavnik.

Pozivi dolaze usred sve veće zabrinutosti za bezbednost lokacije - najveće nuklearne elektrane u Evropi - dok obe strane optužuju jedna drugu za granatiranje tog područja.

Ukrajinski radnici upravljaju fabrikom, koja je od marta pod ruskom kontrolom. Ivan Nečajev, zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, odbio je poziv.

- Njihova primena će fabriku učiniti još ranjivijom - rekao je Nečajev novinarima.

Nuklearna elektrana u Zaporožju bila je jedna od prvih lokacija koje su zauzele ruske trupe nakon invazije na Ukrajinu 24. februara.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovo je podigao uzbunu zbog opasnosti od nove katastrofe nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom u četvrtak u Lavovu.

- Svaka potencijalna šteta za Zaporožje je samoubistvo - upozorio je Gutereš.

Ukrajinski predsednik pozvao je UN da obezbede demilitarizaciju nuklearne elektrane. Gutereš je dodao da "objekat ne sme da se koristi kao deo bilo kakve vojne operacije".

Autor: redportal.rs

#demilitarizacija

#nuklearkа Zaporožje

#rusija