Tačna namena ostaje misterija zbog nedostatka dokumentacije

Čudna kružna betonska konstrukcija izgrađena na vrhu mreže tunela koje su nacisti iskopali u planinama Sovi u Donjoj Šleskoj tokom Drugog svetskog rata po jednoj teoriji bila je deo projekta izgradnje i ispitivanja letećeg broda u obliku tanjira, prenosi Daily Mail, pozivajući se na novi dokumentarac pod nazivom "Tajne nacističke baze". 🛸

Betonski krug je širok približno 18 metara, visok 30 i ima izvesnu sličnost sa poznatim praistorijskim spomenikom poznatim kao Stounhendž. Tunele su izgradili zatvorenici nacističkih koncentracionih logora u okviru projekta Rajs, čija tačna namena ostaje misterija zbog nedostatka dokumentacije, prenosi međunarodni Sputnik. 🧐

- Nešto su oni (nacisti) radili što je bilo veoma važno. Treba samo da pogledate koliko je betona utrošeno da biste shvatili da je ovo jedan od najvažnijih inženjerskih projekata na kom su nacisti radili - rekao je Patrik Nej, stručnjak za Drugi svetski rat.

Pomenuta kružna struktura, tzv. muvolovka, nalazi se iznad tunel i poznata je pod nazivom "Hitlerov Stounhendž". Iako svrha betonskog kruga nije jasna, forenzički arheolog Robert Sparling naveo je da je to možda imalo neke veze sa razvojem "letećeg tanjira".

- Nadmoć u vazduhu bila je deo onoga što je trebalo da odredi ishod rata. Dakle, možda su se poigravali nekom vrstom tehnologije koja bi izgledala poput letećeg tanjira koji je imao užarene pogonske sisteme - rekao je arheolog.

Mediji primećuju, međutim, da postoji „daleko verovatnija teorija“ koja sugeriše da su tuneli, a možda i sama muvolovka, bili povezani sa ispitivanjem prototipova prvih helikoptera, jer je fabrika koja je proizvodila letelice smeštena u blizini.

Autor: sputnikportal.r

#Misterije

#NLO

#Vanzemaljci

#leteći tanjir

#ufo