Optužena da je sarađivala sa disidentima

Saudijka Salma al-Šehab (34), koja je bila na doktorskim studijama na Univerzitetu u Lidsu i vratila se kući u Saudijsku Arabiju na odmor, osuđena je na 34 godine zatvora jer je imala nalog na Tviteru i pratila i retvitovala disidente i aktiviste.

Majka dvoje male dece prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog izazivanja javnih nemira i destabilizacije građanske i nacionalne bezbednosti, preneo je britanski list Gardijan.

Žalbeni sud je, međutim, u ponedeljak izrekao kaznu od 34 godine zatvora, nakon što je tužilac zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine.

Nove optužbe uključuju navode da je Šehab pomagala onima koji žele da izazovu javne nemire i destabilizuju građansku i nacionalnu bezbednost, prateći njihove naloge na Tviteru i retvitovanjem njihovih tvitova.

Veruje se da će Šehab imati mogućnost da uputi novu žalbu. Šehab se ne smatra izuzetno poznatom aktivistkinjom, ni u Saudijskoj Arabiji ni u Velikoj Britaniji. Ona je podržavala Ludžain al-Hatlul, poznatu saudijsku feminističku aktivistkinju, koja je navodno bila zatvarana i mučena zbog zalaganja za prava žena da voze automobile.

Tviter nije želeo da komentariše ovaj slučaj i mogući uticaj Saudijske Arabije na njihovu poslovnu politiku, navodi Gardijan i dodaje da je princ Alvalid bin Talal poseduje više od pet odsto te kompanije preko investicione kompanije Kingdom holding.

Kingdom holding je u maju prodao 17% svojih akcija kompaniji PIF, u kojoj je predsednik upravnog odbora saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Evropska saudijska organizacija za ljudska prava osudila je izricanje kazne Šehabovoj, ističući da je to najduža zatvorska kazna ikada izrečena bilo kom aktivisti.

Organizacija tvrdi da su mnoge aktivistkinje podvrgnute nepravednim suđenjima koja su dovela do proizvoljnih kazni i da su bile podvrgnute "teškoj torturi", koja uključuje i seksualno uznemiravanje.

Autor: redportal.rs

#Saudijka

#tviter

#zatvor