Prema podacima Turskog instituta za statistiku i Ministarstva trgovine Turske, vrednost izvoza te zemlje u Rusiju u poslednja tri meseca porasla je za 46% u odnosu na isti period prošle godine

Zemlje Evropske unije sve više su zabrinute zbog sve većeg obima trgovine Turske sa Rusijom i mogućnosti da ona posluži kao zamena za uvoz i izvoz Moskve sa drugim evropskim zemljama, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na dva predstavnika EU.

Neke od zemalja članica zatražile su od Ankare informacije o njenim odnosima sa Kremljom.

- Pratimo ovo. Ovo nije dobro i nije dobro primljeno u EU - rekao je jedan od izvora.

Portparol turskog Ministarstva trgovine je, pak, naglasio da u trgovini sa Rusijom "nema primetne promene". Upitan za više detalja, nije odgovarao na telefonske pozive, preneo je Fajnenšel tajms.

Drugi zapadni zvaničnici takođe su izrazili zabrinutost da bi Ankara mogla da posmatra povlačenje zapadnih kompanija iz Rusije kao priliku da turska preduzeća zauzmu njihovo mesto.

- U vreme kada Evropska unija smanjuje svoje veze sa Rusijom kao odgovor na njenu agresiju na Ukrajinu, nije baš prikladno jačati veze ili angažovanje sa Moskvom - rekao je Peter Stano, portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelj.

Prema podacima Turskog instituta za statistiku i Ministarstva trgovine Turske, vrednost izvoza te zemlje u Rusiju u poslednja tri meseca porasla je za 46% u odnosu na isti period prošle godine. Od maja do jula turski izvoz u Rusiju vredeo je 2,04 milijarde dolara, što je za 642 miliona dolara više nego u istom kvartalu prošle godine. Samo prošlog meseca, vrednost turskog izvoza u Rusiju porasla je za 75% na godišnjem nivou, sa 417 miliona dolara u julu 2021. na 730 miliona dolara u julu ove godine.

Povećanje od 313 miliona dolara najveće je među svim zemljama sa kojima Turska trguje. Udeo Rusije u ukupnom izvozu Turske u julu iznosio je 3,9%, u poređenju sa 2,6% 12 meseci ranije, navodi list, pozivajući se na zvaničnu statistiku zemlje.

Autor: redportal.rs

#EU

#Trgovina

#Turska

#rusija