Odluka je doneta kako bi se obezbedilo dovoljno električne energije za domaćinstva

Kineska provincija Sečuan naredila je da se sve fabrike zatvore na šest dana kako bi se ublažila nestašica struje u regionu u trenutku kada je toplotni talas zahvatio zemlju.

Sečuan je ključna proizvodna lokacija za industriju poluprovodnika i solarnih panela, a racionalizacija će pogoditi fabrike koje pripadaju nekim od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju elektronike.

Sečuan je, takođe, ključno kinesko područje kada je reč o litijumu, ključnoj komponenti baterija za električne automobile i gašenje bi moglo da poveća cenu sirovina, naveli su analitičari. Kina je suočena sa najjačim toplotnim talasom u poslednjih šest decenija, sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusovih u mnogim gradovima.

Ekstremne vrućine izazvale su porast potražnje za klima uređajima u kancelarijama i kućama, stvarajući pritisak na električnu mrežu. Usled suše vodostaji reka su u padu, pa je smanjena količina električne energije koja se proizvodi u hidroelektranama.

Pokrajinska vlada Sečuana, jedne od najvećih kineskih provincija sa 84 miliona ljudi, zatražila je da 19 od ukupno 21 grada u regionu obustavi proizvodnju u svim fabrikama od ponedeljka do subote. Odluka je doneta kako bi se obezbedilo dovoljno električne energije za domaćinstva.

Osim Sečuana, i druge velike kineske provincije, uključujući Ðangsu, Anhui i Džeđijang, takođe, su pozvale preduzeća i domaćinstva da štede struju jer je toplotni talas iscrpio zalihe električne energije.

Autor: redportal.rs

#Sečuan

#fabrike

#kina

#vrućina