Cilj konkursa je čuvanje sećanja na srpske junake iz Velikog rata, a posebno na Milunku Savić 💖

Pesma Milunka Savić Violete Danilović, učenice Srednje ekonomske škole iz Loznice, pobednička je na nagradnom pesničkom konkursu Srpska heroina Milunka Savić, koje je organizovalo Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine, Podrinje - Loznica na inicijativu lozničkog fotografa Momira Savića.

Prema oceni žirija, druga nagrada pripala je pesmi Naš vojnik, naš heroj, koju je napisala Elena Majstorović, učenica OŠ Nikola Tesla iz Beograda, dok je treću nagradu osvojila Dunja Nenadić, iz šabačke OŠ Nikolaj Velimirović, za pesmu Milunka Savić, prenose Lozničke novosti.

Novčane nagrada od 100, 70 i 50 evra biće uručene za prva tri mesta, dok su organizatori dodelili pohvale za pesme Najteža vremena iznedre najveće ljude Marine Matić iz Šapca i Moja, tvoja, naša Milunka Bojana Grujičića, učenika OŠ 14. Oktobar iz Draginca.

Jednoglasnom odlukom organizatora i žirija dodeljene su i dve specijalne pohvale Emini Šahović, učenici OŠ Dositej Obradović iz Muhova kod Novog Pazara, i Zehri Nuhović, učenici iste škole. Njima će biti uručene diplome i majice sa likom Milunke Savić, koju će dobiti i ostali nagrađeni.

Cilj konkursa je čuvanje sećanja na srpske junake iz Velikog rata, a posebno na Milunku Savić, najodlikovaniju ženu svih svetskih armija, učesnika Prvog svetskog rata. Nagrade će biti uručene i pesme pročitane u septembru prilikom zvaničnog programa obeležavanja 108. godišnjice Gučevske bitke kod spomen - kosturnice na Gučevu - saopštili su organizatori.

Autor: loznickenovosti.com

#Konkurs

#Loznica

#Milunka Savić

#Najlepše pesme o srpskoj heroini