Mogućnost delimične obustave plovidbe tom rekom novi je razlog za zabrinutost nemačke industrije, već pogođene gasnom krizom i poskupljenjem energenata zbog rata u Ukrajini

Nivo vode Rajne kod Kauba u Nemačkoj, koji je referentna tačka za procenu plovidbe, pao je u petak ispod 40 centimetara, što se smatra minimumom za veći deo rečnog saobraćaja.

Mogućnost delimične obustave plovidbe tom rekom novi je razlog za zabrinutost nemačke industrije, već pogođene gasnom krizom i poskupljenjem energenata zbog rata u Ukrajini.

Na mernom mestu koje se nalazi oko 30 kilometara južno od Koblenca, početkom večeri je izmeren vodostaj od 38 centimetara, a očekuje se da će do ponedeljka nastaviti da pada na 35 centimetara, prema podacima i očekivanjima saveznih vlasti. za vodene puteve. Ako padne ispod 40 centimetara, "naši brodovi više neće moći da plove bez opasnosti i iz bezbednosnih razloga moraćemo u velikoj meri da obustavimo plovidbu Gornjom i Srednjom Rajnom", upozorila je u petak transportna kompanija Contargo i dodala da je ne očekuje se uskoro poboljšanje.

Rajna je postala važnija poslednjih meseci jer Nemačka nastoji više da pređe na ugalj kako bi smanjila svoju zavisnost od ruskog gasa.

Tokom suše 2018. godine, vodostaj Rajne u Kaubu je u oktobru pao na 25 centimetara, koštajući nemački BDP te godine 0,2 odsto, prema istraživanju Dojče banke.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#Rajna

#vodostaj