Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je na opasnost od nuklearne katastrofe

Američki zvaničnici pozvali su danas Rusiju da prekine vojne operacije oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini i dodali da podržavaju zahtev Kijeva za stvaranje demilitarizovane zone u toj oblasti.

– Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne - rekao je portparol Stejt departmenta i dodao da SAD nastavljaju da pozivaju Rusiju da obustavi sve vojne operacije oko nuklearke i vrati je pod punu kontrolu Ukrajine.

Portparol je dodao da SAD "podržavaju ukrajinske pozive za stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane". On je dodao da SAD "podržavaju ukrajinske pozive za stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane".

To područje je danas ponovo bombardovano, a Rusija i Ukrajina krive jedna drugu za te napade. Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je na opasnost od nuklearne katastrofe, pre hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN o ovoj temi, na zahtev Rusije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na uspostavljanje demilitarizovane zone u Zaporožju, koju su ruske snage preuzele 4. marta, ubrzo nakon što je 24. februara počela invazija na Ukrajinu.

Autor: redportal.rs

#Nuklearna elektrana

#SAD

#Zaporožje

#demilitarizovana zona