Selo na 4 reke i raskrsnici važnih puteva jedinstveno u ovom kraju po bogatoj prošlosti

Stanko Šinik iz Vrbaške kod Gradiške krunisaće uskoro knjigom svoje višegodišnje istraživanje davne prošlosti sela Vrbaška. Meštani, Stankove komšije, iščekuju ovo s velikim interesovanjem. Knjiga će biti obogaćena fotografijama i dokumentima, nastalim pre nekoliko vekova i kasnije.

Foto: Printscreen YouTube/marko curic

SELO DOBILO IME PO REČICI SA KOZARE

Vrbaška, selo na 4 reke i raskrsnici važnih puteva, jedinstveno je u ovom kraju po bogatoj prošlosti. Deo priča čuvaju meštani, prenoseći ih usmenim predanjima. Takođe, mnogo arhivske građe o selu Vrbaška čuva se u muzejima, drevnim spisima i dokumentima koji sežu do turske i austrijske vladavine, pa čak i mnogo pre.

- Naziv sela potiče od rečice Vrbaške, koja izvire na Kozari i protiče pored istoimenog Vrbaškog grada, na uzvišenju Pavetnjak. Ovaj grad prvi put se spominje 1293. godine. Dugo je bio sedište župe Vrbas, a na njegovim temeljima, šireći se do Save, Jablanice i Ljutave, nastalo je selo Vrbaška - priča Šinik, prelistavajući stranice i dokumente kojima potkrepljuje svedočenje o selu u kojem je rođen. Tu i živi, okružen prirodnim i drugim znamenitostima.

ZVONO ZA GROBLJE DONESENO 1938. GODINE

Stanko Šinik slikovito opisuje kako su Vrbaščani 1938. godine nabavili zvono za seosko groblje. Njega su od Gradiške, uz veliku pompu i opštenarodno slavlje i veselje, vozili pomoću nekoliko pari volova.

Zvono i zvonik su uništeni tokom Drugog svetskog rata. Međutim, sada, 8 decenija od uništenja, gradi se crkva u selu, odakle će ponovo odjekivati zvono.

Autor: redportal.rs

#Gradiška

#Stanko Šinik

#Vrbaška