Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju povezanost tih događanja s klimatskim uslovima

Međunarodna speleološka ekspedicija, koja istražuje 15 jama u najzaštićenijim delovima prirode na Velebitu, uočila je ubrzano otapanje leda u podzemlju, što je povezala sa klimatskim uslovima, prenose Nezavisne.

U Lukinoj jami, koja je poslednje 22 godine bila potpuno zatvorena ledom na dubini oko 70 metara, zbog topljenja leda otvorio prolaz u dublje delove, navedeno je u izjavi koju su hrvatskim medijima dostavili učesnici ekspedicije iz Speleološkog odseka Velebit.

Led, čiju starost procenjuju na oko pola milenijuma, a na nekoliko lokacija i znatno stariji, otapa se i u drugim jamama, uočili su speleolozi koji drugu sedmicu istražuje to područje.

- Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju povezanost tih događanja s klimatskim uslovima na Velebitu u poslednje dvije godine - naveo je član ekspedicije, fizičar iz Centra za prirodnjačke studije u Zagrebu Dalibor Paar.

On je istakao da će se dalja interpretacija opaženih pojava izvesti u saradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.

Međunarodna speleološka ekspedicija odvija se u strogo zaštićenim rezervatima prirode Hajdučkim i Rožanskim kukovima, koji su dio Nacionalnog parka Severni Velebit.

Autor: Nezavisne

#Dalibor Paar

#Velebit