Nisu dozvolili da budu slomljeni

Među 250.000 srpskih civila proteranih iz Kninske krajine tokom operacije Oluja 1999. godine, bilo je i mnogo dece, koja su život morala da nastave daleko od rodne kuće.

Srpska scenaristkinja i književnica Nataša Drakulić rođena je 1979. godine u Bihaću, ali je odrasla u Korenici, koja je tokom rata bila u sastavu Republike Srpske Krajine. Po dolasku u Beograd, završila je dva fakulteta - Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izuzetno je uspešn u svom poslu, a neki od njenih najpoznatijih projekata su serijali Zaboravljeni umovi Srbije, Ubice mog oca i Državni službenik, kao i film Dara iz Jasenovca. U jednom intervjuu, prisetila se trenutaka u izbegličkoj koloni:

Pamtim strah, pamtim beskrajne prašnjave puteve, nemoć, vrućinu, vedre zvezdane noći kad spavaš a ne znaš gde si, niti znaš gde ideš... Nisam u koloni bila s roditeljima, već sa strinom i sestrom i bratom od strica. Brat je vozio, a imao je kao i ja tada 16 godina. Moji su me dali njima u Donjem Lapcu, mestu koje je bilo jedini put izvlačenja ljudi iz Like i Dalmacije, jer su želeli da krenem prva. O roditeljima ništa danima nisam znala i tog straha da ih više nema nikada se nisam oslobodila... Sećam se, slušate priče, glasine o bombardovanjima kolone, o poginulim i ranjenim, a vi morate dalje, nema stajanja.

Miloš Degenek, član fudbalske reprezentacije Australije i donedavni fudbaler Crvene zvezde, rođen je 1994. godine u Kninu. Takođe je izbegao tokom Oluje.

Milan Borjan je rođen 1987. godine u Kninu. Porodica je izbegla upravo 1995. godine. Od 2011. godine je golman fudbalske reprezentacije Kanade, a od 2017. godine i FK Crvena zvezda. S ponosom često naglašava da nije rođen u Hrvatskoj, nego u Krajini.

IZVOR: YT / B92

Petar Mišljen se rodio 1980. godine u Zadru. Završio je Vojnotehničku akademiju u Beogradu, a potom je doktorirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Autor je niza naučnih radova, a i otac je dvoje dece.

IZVOR: TW / @dalm_berekin

Dragan Mioković je imao 12 godina, kada je u vreme Oluje vozio traktor od Krajine do Beograda, pokušavajući da sačuva svoju porodicu. Danas je priznati IT stručnjak sa poslovima uglavnom u inostranstvu, a zaposlen je u vodećoj kompaniji Nordeus, koja se bavi proizvodnjom igrica.

Foto: Printscreen YouTube/RTRS vijesti

U vreme Oluje, izbegla je i porodica Sanje Lakić, koju je majka vozila na traktoru. Ona je rođena 1994. godine i završila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu kao jedan od najboljih studenata generacije. Od 2020. godine je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Koautor je knjige Dan kada je pala jedna srpska država – RSK u izdanju Pravnog fakulteta u Beogradu.

Novinarka Vesna Damjanić, do nedavno jedno od najprepoznatljivijih lica Radio televizije Srbije, rođena je u Velikoj Glavi kod Skradina, a živela je u Kistanju. U vreme Oluje, našla se u izbegličkoj koloni i vodila je dnevnik.

Autor: redportal.rs

#Dragan Mioković

#Nataša Drakulić

#Oluja

#milan borjan

#operacija oluja