-Trudili smo se da u godinama koji dolaze "Oluja" ostane samo tužna slika koja nas je vodila tada u nigde, a sada mogu reći, u Otadžbinu. Zemlju po kojoj smo se nazivali, zemlju koju smo voleli iako mnogi stari iz "Oluje" nisu znali gde je Srbija, ali su bili ponosni što su Srbi.

Vojno-policijska akcija hrvatskih snaga nazvana Oluja dogodila se na današnji dan pre 27 godina. Tada je počelo etničko čišćenje Srba sa prostora Repubike Srpske Krajine.

Za samo 3-4 dana proterano je preko 250.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta. Akcija Oluja je najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Na društvenim mrežama ljudi iz Oluje pričaju svoja svedočenja. Mi vam prenosimo jedno sa Tvitera:

Ovih 27 godina je proletjelo, neki su ostali u Srbiji, neki u Srpskoj i Crnoj Gori, neki su otišli i na drugi kontinent. Ali, svi mi zajedno nikad nećemo zaboraviti granate, kolonu, glad, žeđ, kamenice, bombe, rodnu kuću i roditelje koji su sa nama krenuli nigdje.
Nećemo zaboraviti ni sve one ljude koji su nam, kako je kolona prolazila, davali hljeba, vode, djeci mijeko da se okrepimo i nastavimo dalje, za nigdje.
Nećemo zaboraviti ni one koji su nas po prelasku Rače dočekali u Srbiji. Nećemo zaboraviti uplakane ljude koji su sa nama djelili našu muku, kao ni one koji to nisu. Iako smo izgubili sve, osjećaj da nisi sam davao je nadu.
Trudili smo se da u godinama koji dolaze "Oluja" ostane samo tužna slika koja nas je vodila tada u nigdje, a sada mogu reći, u Otadžbinu. Zemlju po kojoj smo se nazivali, zemlju koju smo voljeli iako mnogi stari iz "Oluje" nisu zanali gdje je Srbija, ali su bili ponosni što su Srbi.
I sada 27 godina poslije, sjećamo se zločina, protjerivanja, bombi. Iako više nismo u Krajini, Krajina će živjeti kroz nas, našu djecu i činjenicu njenog postojanja ne može promjeniti ni Hrvatska, ni svijet, ni niko.
Svako je živ onoliko koliko ga se sjećaju, a to znači da će Republika Srpska Krajina živjeti u vjekove vijekova!

IZVOR: TW / @dalm_berekin

Autor: Redportal.rs

#Oluja

#ptoerivanje

#srbi