Boluje od akutnog i prolaznog psihotičnog poremećaja sličnog shizofreniji što isključuje njegovu uračunljivost

Nišlija Vasilije Jovanović (20) pravosnažno je osuđen na šest godina i šest meseci zatvora jer je tokom prošlog leta nasumično napadao prolaznike i ubadao ih nožem a izrečena mu je i mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Na taj način Viši sud u Nišu potvrdio je presudu Osnovnog suda od 24. marta na koju se žalilo Osnovno javno tužilaštvo sa predlogom da se Jovanović osudi na zatvor od osam godina i pet meseci ali i njegov branilac, advokat Momčilo Kovačević koji je tražio da mu se izrekne samo mera lečenja ili blaža kazna, prenosi Telegraf.

Viši sud je odbio žalbu Jovanovićevog branioca koji je smatrao da tokom sudskog postupka nije pravilno utvrđena uračunljivost njegovog klijenta s obzirom na to da da su veštaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu i veštak pojedinac Anđelka Ilić, imali suprotstavljena mišljenja.

Dok su stručnjaci SZB bili stava da Vasilije boluje od akutnog i prolaznog psihotičnog poremećaja sličnog shizofreniji što isključuje njegovu uračunljivost, veštak Anđelka Ilić utvrdila je da se radi o poremećaju ličnosti koji utiče na njegovu sposobnost da shvati značaj svojih dela i upravlja svojim postupcima ali ga ne čini neuračunljivim. Viši sud je smatrao da je prvostepeni sud pravilno postupio jer je zbog postojanja dva oprečna nalaza i mišljenja veštaka odredio novo veštačenje koje je obavio Sudsko psihijatrijski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Treće veštačenje potvrdilo je postojanje poremećaja ličnosti tipa karakternog abnormaliteta koje su ga u vreme izvršenja dela činile bitno smanjeno uračunljivim, ali ne i neuračunljivim, zbog čega mu je uz krivičnu sankciju izrečena i mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Obrazlažući zbog čega nije prihvatio ni žalbu tužioca koji je za četiri dela lake telesne povrede za koja je Jovanović gonjen tražio osam godina i pet meseci zatvora, drugostepeni sud je smatrao da na strani okrivljenog postoje i olakšavajuće okolnosti.

Radi se o mlađem licu, prethodno neosuđivanom, dela je izvršio u stanju bitno smanjene uračunljivosti jer pati od teškog poremećaja ličnosti koji od njega ne zavisi. Kao otežavajuća okolnost uzeto je u obzir da je u kratkom roku izvršio krivična dela sa elementima nasilja, da je oštećene nasumično ubadao na ulici, da je zadavao ubodne rane nožem kao sredstvom koje je podobno da telo ozbiljnije povredi, te da je to činio na javnom mestu, prilazeći žrtvama kada nisu mogle da se odbrane čime je iskazao posebnu podmuklost u postupanju – naveo je u pravosnažnoj presudi Viši sud.

Seriju napada na nedužne prolaznike 20-godišnjak je započeo 18. juna o 2021. godine oko 22.10 sati na Bulevaru Nemanjića u Nišu gde je prišao s leđa S.I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upozorenja, naneo mu dva uboda u donji deo zadnje strane leve polovine grudnog koša što je okarakterisano kao laka telesna povreda. Samo pet dana kasnije u ulici Branka Krsmanovića, nakon što je pratio Đ.V., koji je takođe telefonirao, zadao mu je udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavlja 24. juna kada u ulici Ljube Didića.

Autor: Dragana Kocić

#Niš

#Nišlija

#Suđenje

#hapšenje

#nasumično izbo prolaznike

#policija