Ukrajinski lider je napomenuo da je po vanrednom stanju nemoguće promeniti Ustav u zemlji, međutim, vlada je razradila rešenja za legalizaciju registrovanih građanskih partnerstava u Ukrajini

U Ukrajini će se rešavati pitanje legalizacije istopolnih brakova. Takav predlog je 3. avgusta izneo predsednik Volodimir Zelenski, naloživši šefu Kabineta ministara Denisu Šmihalu da ga razmotri.

- Prema čl. 116 Ustava Ukrajine, Kabinet ministara preduzima mere za osiguranje prava i sloboda čoveka i građanina. Uzimajući u obzir gore navedeno, obratio sam se premijeru Ukrajine sa zahtevom da razmotri postavljeno pitanje i obavesti o relevantnim rezultatima - napisao je Zelenski.

Odgovarajući na peticiju objavljenu 3. jula u kojoj se predlaže legalizacija istopolnih brakova u Ukrajini, Zelenski je istakao da je, prema porodičnom zakonu zemlje, porodica primarna i osnovna jedinica društva.

- Porodicu čine ljudi koji žive zajedno, povezani zajedničkim životom, imaju međusobna prava i obaveze. Prema Ustavu Ukrajine, brak se zasniva na slobodnom pristanku žene i muškarca (član 51) - rekao je predsednik Ukrajine.

Ukrajinski lider je napomenuo da je po vanrednom stanju nemoguće promeniti Ustav u zemlji, međutim, vlada je razradila rešenja za legalizaciju registrovanih građanskih partnerstava u Ukrajini u okviru rada na uspostavljanju i obezbeđivanju ljudskih prava i sloboda.

9. jula je saopšteno da će Zelenski razmotriti peticiju za legalizaciju istopolnih brakova u zemlji, pošto je dokument dobio neophodan broj glasova da bi se podneo šefu države na raspravu. Peticija je prešla prag od 25 hiljada glasova sa razlikom od 56 dana pre kraja perioda za glasanje.

Vladimir Zelenski je ranije, 22. juna, potpisao zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, prema kojoj se psihičko, fizičko i seksualno nasilje, prisilni abortus, brak i sterilizacija klasifikuju kao krivična dela.

Autor: redportal.rs

#Istopolni brakovi

#Ukrajina

#Zelenski