Rusija i Ukrajina moraju hitno dozvoliti stručnjacima da posete kompleks u kako bi se stabilizovala situacija i da bi se izbegla nuklearna katastrofa

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da je najveća evropska nuklearna elektrana u Ukrajini, Zaporožje, "potpuno van kontrole" i da Rusija i Ukrajina moraju hitno dozvoliti stručnjacima da posete kompleks u kako bi se stabilizovala situacija i da bi se izbegla nuklearna katastrofa.

On je napomenuo da je situacija svakim danom sve opasnija u Zaporožju, u gradu Energodar, koji su ruske snage zauzele početkom marta.

- U elektrani je prekršen svaki princip nuklearne bezbednosti. Ono što je u pitanju je izuzetno ozbiljno i opasno. Postoji paradoksalna situacija, elektranu kontroliše Rusija, ali njeno ukrajinsko osoblje nastavlja da sprovodi svoje nuklearne operacije, što dovodi do neizbežnih tenzija i sukoba - rekao je Grosi.

On je dodao da iako IAEA ima neke kontakte sa osobljem u nuklearnoj elektrani, oni su "nepotpuni" i veoma uznemirujući. Prema njegovim rečima, prekinut je lanac snabdevanja opremom i rezervnim delovima.

IAEA takođe mora da izvrši veoma važne inspekcije kako bi osigurala da je nuklearni materijal zaštićen.

- IAEA mora da ode u Zaporožje, kao i u Černobil, da utvrdi činjenice, šta se tamo zapravo dešava, da izvrši popravke i inspekcije i da spreči da se dogodi nuklearni eksces - rekao je Grosi.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#Zaporoška nuklearna elektrana

#rusija