Rusija je navela probleme sa turbinom kao razlog za prekid isporuka gasa preko gasovoda Severni tok 1, glavne linije za snabdevanje Evrope ruskim gasom

Gasna turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila u žiži produbljivanja energetskog sukoba sa Rusijom, nalazi se u Nemačkoj posle redovnog servisiranja u Kanadi, i nemački kancelar Olaf Šolc namerava danas lično da je vidi.

Rusija je navela probleme sa turbinom kao razlog za prekid isporuka gasa preko gasovoda Severni tok 1, glavne linije za snabdevanje Evrope ruskim gasom. Iz kompanije Simens Enerdži je potvrđeno da će kancelar Šolc danas posetiti lokaciju u Milhajman der Ruru, na severozapadu Nemačke, gde se turbina trenutno nalazi.

- Šolc će, zajedno sa našim izvršnim direktorom Kristijanom Bruhom, pogledati turbinu koja je servisirana u Kanadi za potrebe gasovoda Severni tok 1 i koja je sada spremna za dalji transport u Rusiju - navodi Tanjug.

Viši rukovodilac u ruskom gasnom gigantu Gaspromu izjavio je prošle nedelje da isporuka turbine Nemačkoj, posle završenog servisiranja u Kanadi, nije u skladu sa ugovorom i od tada je bilo nejasno gde se turbina tačno nalazi.

Evropska unija osporava argumente Rusije i Gasproma da su problemi sa turbinama razlog za naglo smanjenje količina gasa koji se isporučuje kroz gasovod Severni tok 1, kojim se iz Rusije, ispod Baltičkog mora, gas trasportuje u Nemačku.

Smanjenje isporučenih količina gasa povećalo je rizik od nestašice i racionalizacije gasa u Evropi ove zime.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#Severni tok 1

#gas

#olaf šolc

#turbina