Skupština izabrala 7 potpredsednika i generalnog sekretara

Poslanici 13. saziva Narodne skupštine Republike Srbije sinoć su izabrali predsednika i potpredsednike Narodne skupštine, kao i generalnog sekretara, čime je završena prva sednica.

Za predsednika Narodne skupštine izabran je dr Vladimir Orlić. Rođen je 1983. godine u Beogradu. Završio je Matematičku gimnaziju i diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je potom i doktorirao. Tokom studija je bio stipendista Ministarstva prosvete i Fonda za mlade talente. Završio je kurs rezervnih oficira i ima čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije. Autor je preko 50 naučnih radova. Član je Predsedništva Srpske napredne stranke. Za narodnog poslanika prvi put je izabran 2014. godine, a u prethodnom sazivu je obavljao dužnost potpredsednika parlamenta. Oženjen je i otac tri kćerke.

Dužnost potpredsednika Narodne skupštine u naredne 4 godine obavljaće: Sandra Božić (SNS), Snežana Paunović (SPS), Elvira Kovač (SVM), Usame Zukorlić (SPP), Božidar Delić (NADA), Borko Stefanović (SSP) i Zoran Lutovac (DS).

Sandra Božić je rođena 1979. godine u Pančevu. Po zanimanju je diplomirani politikolog. Članica je Predsedništva Srpske napredne stranke.

Snežana Paunović je rođena 1975. godine u Peći. Po struci je diplomirani ekonomista. Član SPS-a je od 1992. godine i nekoliko puta je bila član Glavnog odbora. Za narodnu poslanicu prvi put je izabrana 2012. godine.

Elvira Kovač rođena je 1982. godine u Zrenjaninu. Završila je studije na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Od 2000. godine je član Saveza vojvođanskih Mađara, a trenutno je i potpredsednik stranke. Narodna poslanica je od 2007. godine.

Foto: Instagram/usamebosniak

Usame Zukorlić se rodio 1992. godine u gradu Konstantin u Alžiru, kao sin muftije Muamera Zukorlića. Završio je medresu Gazi-Isa bega u Novom Pazaru, a potom studije prava na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru i pedagogiju i komunikologiju na Fakultetu za islamske studije. Stekao je i zvanje master ekonomiste. Radio je kao predavač pri medresi i asistent na Internacionalnom univerzitetu. Zamenik je predsednika Republičke izborne komisije i predsednik Stranke pravde i pomirenja.

Foto: NEBOJŠA MANDIĆ

Božidar Delić je penzionisani general-major, rođen 1956. godine u Petrovcu kod Đakovice. Završio je Vojnu akademiju i postao oficir JNA. Učestvovao je u ratu u Bosni i Hercegovini kao načelnik štaba Bilećke brigade Vojske Republike Srpske, kao i ratu na Kosovu i Metohiji, gde je bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Od 2006. godine je bio član Srpske radikalne stranke, a od 2008. godine Srpske napredne stranke. Ponovo se vratio u SRS 2011. godine i ostao do 2020. godine. U dva mandata je bio potpredsednik Nrodne skupštine (2007-2008 i 2008-2012). Za narodnog poslanika u ovom sazivu izabran je kao kandidat koalicije NADA.

Borko Stefanović je rođen 1974. godine u Novom Sadu. Završio je Karlovačku gimnaziju i Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Tokom studija bio je član pank benda Generacija bez budućnosti. Devedesetih godina je bio član Građanskog saveza Srbije. Radio je u ambasadi Srbije u Vašingtonu i bio šef kabineta ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića. Do 2015. godine je bio član Demokratske stranke i biran je za narodnog poslanika, a potom je osnovao Levicu Srbije. Trenutno je potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Foto: Tanjug/Tanjug

Zoran Lutovac je rođen 1964. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, gde je kasnije i doktorirao. Bio je član Upravnog odbora Zavoda za udžbenike i Instituta za evropske studije. Od 2008. do 2013. godine je bio ambasador Srbije u Crnoj Gori. Za predsednika Demokratske stranke izabran je 2018. godine.

Autor: redportal.rs

#Božidar Delić

#Narodna skupština Republike Srbije

#Skupština Srbija

#Vladimir Orlić

#Zoran Lutovac

#borko stefanović

#usame zukorlić