Nakon brojnih spekulacija da bi aktuelni poglavar Rimokatoličke crkve, zbog zdravstvenih problema mogao da napusti funkciju, ovi navodi su demantovani

Papa Franja trenutno ne razmišlja o mogućem penzionisanju, to nije opcija, barem u dogledno vreme, potvrdio je visoki vatikanski izvor.

Nakon brojnih spekulacija da bi aktuelni poglavar Rimokatoličke crkve, zbog zdravstvenih problema, mogao, kao i njegov prethodnik Benedikt XVI, da napusti funkciju, ovi navodi su demantovani.

Pošto je nedavno u Kanadi koristio invalidska kolica, bliski papini saradnici kažu da nema većih zdravstvenih problema. Posle Kanade postoji mogućnost da papa ode u Ukrajinu, što još nije zvanično potvrđeno, a od puta u Moskvu očigledno neće biti ništa. Vatikanski krugovi tvrde da papa Franja nema ništa protiv da prikaže sliku starog i krhkog osamdesetpetogodišnjeg muškarca koji je bio podvrgnut velikoj operaciji debelog creva i koji je sada pokidao ligament na kolenu.

- U stvari, ni u jednom trenutku nije bilo sumnje da će papa odlučiti da se povuče upravo sada, dok je Benedikt bio živ. Čak i za Franju, koji nema problema sa protokolom i strogim pravilima, bilo bi previše da u Vatikanu ima dva penzionisana pape, što se nije desilo u istoriji. Eventualno pogoršanje zdravlja, a potom i penzija biće na dnevnom redu možda za koju godinu, ali sada sigurno ne - kaže izvor.

Papa, kažu, sanja da se vrati svom pravom imenu Horhe Mario Bergoljo i da obavlja dužnost penzionera, ali taj san se po svemu sudeći neće uskoro ostvariti. Iako mnogi predviđaju da se tako duga i mukotrpna putovanja kao što je ovo u Kanadi neće ponovit

Autor: redportal.rs

#Penzija

#papa

#papa franjo

#povlačenje