Istakao da je brod, koji je krenuo za libanski Tripoli, natovaren sa 26.537 tona kukuruza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je današnje isplovljavanje iz ukrajinske luke Odesa prvog komercijalnog broda sa žitericama od 26. februara.

Gutereš je poručio da je humanitarni imperativ da se obezbedi da se postojeće žitarice i druge prehrambene namirnice nađu na globalnom tržzištu.

On je istakao da je brod, koji je krenuo za libanski Tripoli, natovaren sa 26.537 tona kukuruza, prvi koji je isplovio u skladu sa sporazumom iz Istanbula o izvozu žitarica brodovima iz luka u Crnom moru, koji je potpisan 22. jula.

Portparol Gutereša naglasio je i da Svetski program za hranu, ogranak agencije UN za hranu i poljoprivredu, planira da kupi, utovari i isporuči 30.000 tona pšenice iz Ukrajine preko jednog broda, koji su zakupile UN, ali je najavio da će više detalja znati u narednim danima.

Ukrajinsku luku Odesu danas je napustio prvi brod natovaren ukrajinskim žitaricama od početka ruskog napada, a kako je navelo nadzorno telo UN, brod će biti na inspekciji u Istanbulu, pre nego što nastavi put ka Tirpoliju,

Moskva i Kijev su 22. jula potpisali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čime su se stvorili uslovi za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica.

Autor: Tanjug

#Antonio Guteres

#odesa