Posle ovoga ćete više jesti banane 😁

Banane su prirodno bogate ugljenim hidratima i šećerima u poređenju sa većinom drugog voća, uz to bogate su vlaknima koja pospešuju metabolizam, kao i kalijumom koji podržava hidrataciju, prenosi magazin.novosti.rs.

Sadrže oko 30 grama ugljenih hidrata i 14 grama šećera, takođe imaju 1 gram proteina, 3 grama vlakana i manje od 1 grama masti. Imaju 375 mg kalijuma, magnezijum (32 mg), vitamin C (14 mg) i vitamin B6 (0,24 mg), piše Real Simple.

Bogate elektrolitom kalijuma. Banane su odličan izvor kalijuma, minerala koji je neophodan za mnoge telesne funkcije. Jedan od glavnih razloga zašto nam je potreban kalijum je da regulišemo ravnotežu tečnosti u našim telima. Smatra se i da kalijum snižava krvni pritisak, jača kosti i promoviše pravilnu funkciju mišića.

Vlakna za zdravo varenje. Banane sadrže rastvorljiva vlakna koja vezuju kalorije i masti u stomaku i crevima i izvlače ih iz tela pre nego što uđu u krvotok. U ovom slučaju bolje su zrele banane jer sadrže više skroba.

Pružaju obilje vitamina B6. Pored svih ostalih prednosti banane su i odličan izvor vitamina B6. Jedna banana srednje veličine može da obezbedi oko četvrtinu vaših dnevnih potreba za vitaminom B6.

Autor: magazin.novosti.rs

#banane

#kalijum

#vitamini

#vlakna