Sedam decenija od rođenja prvog postkomunističkog premijera Srbije

Na današnji dan 1952. godine u Bosanskom Šamcu se rodio dr Zoran Đinđić, srpski filozof, političar, doktor nauka i univerzitetski profesor.

Završio je Devetu beogradsku gimnaziju i 1974. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U vreme studija pokazivao je interesovanje za anarhističke autore, a zbog jednog skupa studenata je uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora. Ipak, na intervenciju Vilija Branta, oslobođen je i omogućeno mu je da nastavi studije u Zapadnoj Nemačkoj.

Doktorirao je 1979. godine na Univerzitetu u Konstancu. Po povratku u Jugoslaviju, postaje naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, kao i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu. Učestvovao je u obnovi rada predratne Demokratske stranke 1990. godine.

Tokom 1997. godine, obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada Beograda, odnosno gradonačelnika. Predsednik Vlade Republike Srbije bio je od 25. januara 2001. godine do 12. marta 2003. godine, kada je ubijen u atentatu ispred zgrade Vlade.

U svom poslednjem intervjuu koji je dao 21. februara 2003. godine, prilikom posete Banjaluci, Đinđić je dao nekoliko vrlo oštrih izjava kojima je pokazao budući pravac politike svoje Vlade po pitanju Kosova i Metohije:

Čitav taj proces ide u pravcu da svi atributi državnosti budu preneti na lokalne albanske strukture, a onda će međunarodna zajednica da kaže: hajde da vidimo kako će Beograd i Priština da sarađuju; ako ne možete, evo vam 5-10 godina, ali ste za to vreme izvan evropskih integracija. E tako ne može!

Đinđić je tada izjavio i da međunarodna zajednica nema sluha za stavove i interese Srbije:

Iza paravana se stvara država. Ja sam digao paniku oko toga, jer vi u svetu ne možete ništa da uradite ako ne stvorite krizu. Ja sam stvorio krizu. Rekao sam: hoćemo da se taj status odmah zna. Oni kažu: nije vreme. Što onda odlučujete ako nije vreme?

Takođe, jasno je predvideo u kojim pravcima će se kretati budući pritisci međunarodne zajednice:

Najgore je da Kosovo bude faktički nezavisno, a da nam takvo albansko nezavisno Kosovo kao mlinski kamen prikače na nogu i kažu: vi ste odgovorni za njega i dok ne harmonizujete odnose ne možete da idete dalje. To znači da smo za sva vremena isključeni iz istorije. I da nam kažu sutra: pošto ste ista država, morate da dozvolite da albanski biznismeni kupuju po Srbiji i učestvuju u privatizacijama, a to što vi ne možete da popijete kafu u Prištini ili Prizrenu to su incidenti; ali vi niste takvi, vi ste razumni, neka kupe Terazije svojim narko dolarima i neka sutra Srbija bude praktično albanska država! To je ono što se neće desiti i to je ono što ćemo mi sprečiti!

IZVOR: YT / Stefan Katić

Autor: redportal.rs

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Premijer Srbije

#Zoran Đinđić

#đinđić