Koristiće se prošireni i unapređeni sistem merenja prosečne brzine na svim auto-putevima

Uprava saobraćajne policije MUP Srbije, u saradnji sa JP "Putevi Srbije" i Direkcijom za mere i dragocene metale, od danas do 2. avgusta, na teritoriji cele zemlje pojačano će kontrolisati saobraćaj.

Koristiće se prošireni i unapređeni sistem merenja prosečne brzine na svim auto-putevima, uz pomoć kojeg će biti stvoreni uslovi za dodatno unapređenje bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

U prvoj fazi ovog projekta, predviđeno je da se prosečna brzina meri na oko 50 deonica širom zemlje. Pored merenja brzine, korišćenjem ovog sistema biće moguće utvrditi da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosni pojas, kao i da li vozač na nepropisan način koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

U poslednjih pet godina, u saobraćajnim nezgodama koje su se događale na auto-putevima, godišnje je u proseku gubilo život 40 učesnika u saobraćaju, a najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je vožnja neprilagođenom brzinom. Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu nastaviti sa kontrolom brzine uz pomoć ručnih radara i presretača, napominje MUP. Oni ističu da se tokom predstojećeg vikenda očekuje pojačana frekvencija saobraćaja zbog smene turista, kao i da je od početka meseca život izgubilo 48 učesnika u saobraćju.

Skreću pažnju da većina poginulih vozača i putnika u vozilu nije koristila sigurnosni pojas, kao i da su tri od četiri poginula vozača motocikla upravljala motociklom bez vozačke dozvole odgovarajuće kategorije. MUP apeluje na sve građane da u narednom periodu povećaju opreznost, te da pokažu potrebnu dozu odgovornosti i da poštujući propise doprinesu poboljšanju stanja bezbednosti saobraćaja na putevima.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Saobraćaj

#kamere