On je podsetio da se film bavi osnivanjem grada Novog Sada u 18. stoleću, gde igra ulogu prvog gradonačelnika Ignjaca Hajla

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Stefan Vukić koji je govorio o svojoj ulozi u filma Liberta čija je premijera bila 17. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Vukić je podsetio da se film bavi o osnivanjem grada Novog Sada u 18. stoleću, gde igra ulogu Ignjaca Hajla njegovog prvog gradonačelnika.

Video: Tanjug/NZ

Prema njegovim rečima, najzahtevnije u radu na ulozu bilo je dočarati način ponašanja i govora lika u epohi, koji je za to vreme bio obrazovaniji od svoje okoline.

- Na kostimskoj probi čim sam obukao kostim već sam dobio nešto u stavu. I onda sam još malo sa nekim ljudima iz ekipe radio na tome kako bih sedao, pošto sve što sam nosio je bilo do ispod kolena - naveo je glumac.

Video: Tanjug/NZ

Vukić je naglasio da obožava epohu i da je uživao radeći film "Liberta", i da osim govora koji je morao da bude takav kakav je ostalo nije prestavljalo poteškoće.

- Vezano za govor, uglavnom u scenarijima imate slobodu da to prilagodite sebi i možete u svakom ponavljanju malo da promenite, kako bi bilo nekako prirodno i sveže. Međutim kada je epoha u pitanju morate mnogo da budete obazriviji šta smete i ne smete da upotrebite - naveo je glumac.

Vukić je rekao da je njegov lik precizan, konkretan, oštar, zna šta hoće, i da mu se činilo da bi trebalo dosta brzo da govori, tačno, precizno bez poštapalica.

Podsetivši da su reditelji filma Novosađani Gvozden Ðurić i Žanko Tomić, a da je i sam studirao u Novom Sadu, Vukić je da je ljubav prema gradu bila poveznica, dok je na snimanju vladala radna atmosfera i nije bilo vremena da se razmišlja o pritisku i odgovornosti.

Video: Tanjug/NZ

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Autor: Tanjug

#Ignjac Hajl

#Liberta

#Stefan Vukić

#film