78. godišnjica prestanka rada logora

Povodom godišnjice prestanka rada logora na Starom sajmištu, danas su počeli radovi na sanaciji centralne osmatračke kule u kojoj je bila smeštena uprava logora.

Početku radova na budućem sedištu Memorijalnog kompleksa Staro sajmište, prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka kulture Maja Gojković, ambasador Izraela Jahel Vilan, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, reis-ul-ulema Sead Nasufović, muftija beogradski Mustafa Jusufspahić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari, kao i potomci logoraša.

Vučić je u svom govoru podsetio da je Staro sajmište dobilo status kulturnog dobra još 1987. godine, ali da od tada ništa nije urađeno na njegovoj sanaciji:

Naš istorijski zadatak je da u centru modernog Beograda gajimo sećanje na naše sugrađane, Jevreje, Srbe i sve druge, stradale bez ikakvog razloga od zločinačke ruke okupatora.

Jevrejski logor Zemun, kako mu je bio zvanični naziv, osnovan je decembra 1941. godine i služio je nacistima za prikupljanje srpskih Jevreja, a potom njihovu likvidaciju. Logoraši su ubijani u dušegupki, specijalnom kamionu koji ih je od logora prevozio u Jajince, gde su bile spremne masovne grobnice. Za samo 5 meseci, ovde je ubijeno 6.000 Jevreja. Nakon toga, logor postaje Prihvatni logor Zemun, za zarobljene četnike i partizane. Prema rezultatima istraživanja Milana Koljanina, kroz ovaj logor je prošlo 31.972 ljudi.

Zakon kojim je osnovan Memorijalni centar usvojen je 2020. godine. Direktorka Memorijalnog centra Krinka Vidaković Petrov podsetila je da su od izvornog logora sačuvani samo centralna kula i nekoliko zgrada u kojima su bile smeštene bolnica, mrtvačnica i mučilište, dok su paviljoni u kojima su bili logoraši srušeni nakon rata.

Autor: redportal.rs

#Koncentracioni logori

#Logor Staro Sajmište

#Sajmište

#Staro sajmište

#drugi svetski rat

#logor