205. godišnjica ubistva vođe Prvog srpskog ustanka

Na današnji dan 1817. godine ubijen je vožd Đorđe Petrović Karađorđe.

Ubistvo se dogodilo na imanju Dragića Vojkića u selu Radovanje kod Velike Plane, gde se Karađorđe sklonio po tajnom povratku iz Rusije u Srbiju, nameran da zajedno za grčkim nacionalistima iz Heterije podigne opšti ustanak balkanskih naroda protiv Osmanske imperije.

Njegovo ubistvo organizovao je knez Miloš Obrenović, kome je Karađorđe bio kum na venčanju sa Ljubicom Vukomanović. Za organizatora ubistva odredio je Vujicu Vulićevića, još jednog Karađorđevog kuma.

Samo ubistvo izvršio je Nikola Novaković, na prevaru i svirep način. Zatim je Karađorđevu glavu odsekao i predao je knezu Milošu. Ovaj je istu dao izvesnom ćurčiji u Beogradu, da sa nje odere kožu i potom je predao beogradskom paši, a kasnije je poslata u Carigrad.

Zbog ovog događaja, narod je sa prezrenjem gledao na učesnike i verovao da ih prati prokletstvo. Porodice kneza Miloša, Vujice Vulićevića i Nikole Novakovića su brzo nestajale, jer su njihovi članovi često bolovali od nepoznatih bolesti i umirali, a neki su gubili i razum, tako da danas nema njihovih potomaka.

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#KARAĐORĐE

#Kkarađorđević

#Porodica Karađorđević

#Vožd Karađorđe

#karađorđevići

#prvi srpski ustanak

#Đorđe Petrović Karađorđe