Sprovode se razne mere zaštite, i stoka je sada pod službenim nadzorom u ograđenom prostoru, izvestili su iz DIRH-a

Veterinarska inspekcija hrvatskog Državnog inspektorata (DIRH) saopštila je danas da intenzivno sprovodi aktivnosti na pašnjacima u Sisačko-moslavačkoj županiji koje je zahvatila bolest bedrenica, odnosno antraks.

Sprovode se razne mere zaštite, i stoka je sada pod službenim nadzorom u ograđenom prostoru, izvestili su iz DIRH-a, prenosi Hina.

Reč je, kako se precizira, o aktivnostima na pašnjacima Osekovo, Repušnica i Gračanica na području Parka prirode Lonjsko polje i naselja Osekovo u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Zabranjeno je puštanje stoke iz ograđenog prostora u ostale delove Lonjskog polja, kao i premeštanje životinja sa i na pašnjak, a naložene su i mere pojačane dezinfekcije lešina uginulih životinja, radnog pribora, korišćenje zaštitne odeće i obuć, kao i odvajanje životinja kod kojih se sumnja na bolest u zaseban prostor pašnjaka.

Prema podacima DIRH-a, do danas je shodno naredbi vakcinisano 2.455 životinja, od čega 1.611 goveda, 746 konja i 98 ovaca, što znači da je, prema njihovoj proceni, vancinisan veći deo životinja na tom području.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je 16. juila saopštilo da je potvrđeno prisustvo antraksa kod stoke, od kojeg je već uginulo više od 100 goveda, dok su četiri osobe hospitalizovane. Laboratorijsku analizu uzoraka uginulih životinja uradio je, prema navodima ministarstva, Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Autor: Tanjug

#Hrvatska

#antraks

#goveda

#stoka

#vakcinacija