Narodna banka Ukrajine je oborila zvanični devizni kurs grivne za 25 posto sa 29,2 grivne za dolar na 36,56 grivni

Ukrajinska grivna, čiji kurs nastavlja da tone, biće uklonjena iz opticaja u Hersonskoj oblasti i u upotrebi će ostati samo ruska rublja, izjavio je danas zamenik šefa vojno-civilne uprave tog regiona Kiril Stremousov za Tass.

- Grivna će se postepeno povlačiti iz opticaja u Hersonskoj oblasti i imaćemo samo rublju - rekao je on, dodajući da ukrajinska valuta nastavlja da pada, što je čini neprivlačnom stanovništvu i preduzećima.

Narodna banka Ukrajine je prošle nedelje oborila zvanični devizni kurs grivne za 25 posto sa 29,2 grivne za dolar na 36,56 grivni.

Stremousov je ocenio da je Narodna banka Ukrajine potpuno zavisna od Sistema federalnih rezervi SAD i da ne donosi odluke nezavisno, uključujući i one koje se tiču kursa nacionalne valute.

Region Herson je od 23. maja oblast u kojoj uporedo cirkulišu rublja i grivna. U početku je kurs bio utvrđen na dve rublje za jednu grivnu, a kasnije je kurs ukrajinske valute snižen za 50 kopejki na 1,5 rubalja.

Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine i graniči se sa, kako navodi Tas s, Republikom Krim. Sredinom marta rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da je region Hersona pod potpunom kontrolom ruskih trupa.

Krajem aprila formirana je civilno-vojna uprava u Hersonskoj oblasti, koja je izrazila želju da se region pripoji Ruskoj Federaciji.

Autor: Tanjug

#Grivna

#Herson

#Kiril Stremousov

#Ukrajina

#rusija