Evo kada osveženje

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo, sa maksimalnom temperaturom do 37 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar će biti slab i umeren severni i severozapadni. Najniža temperatura biće od 16 do 23, najviša od 34 do 37 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će takođe biti pretežno sunčano i toplo. Vetar će biti slab i umeren severni i severozapadni. Najniža temperatura biće oko 21 stepeni, a najviša oko 34 stepena Celzijusa.

Usled očekivane biometeorološke situacije oprez se preporučuje kardiovaskularnim bolesnicima. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu promenlјivog raspoloženja i glavobolјe.

Foto: www.ge.com

RHMZ upozorava i danas

Zbog visokih temperatura RHMZ izdao je danas upozorenje za područje cele Srbije, dok je za sutra ono objavljeno zbog kratkotrajnih vremenskih nepogoda.

Upozorenje za područje Srbije na visoke temperature

Danas na severu, u većini mesta oko 34 °C, u ostalim krajevima od 35 do 37 °C, a sutra u celoj zemlјi od 35 do 39 °C.

Upozorenje za područje Beograda na visoke temperature (za 26. jul)

Sutra na području Beograda veoma toplo sa temperaturom oko 36 °C. Upozorenje za područje srbije na kratkotrajne vremenske nepogode (za 26/27. jul)

U utorak uveče na severozapadu, a tokom noći ka sredi i u ostalim krajevima lokalno su moguće kratkotrajne vremenske nepogode: obilni plјuskovi sa grmlјavinom, pojava grada i jak i olujni vetar.

Na snazi žuti i narandžasti meteo alarm

Zbog ekstremno visokih temperatura danas je na snazi žuti i narandžasti meteo alarm.

Žuti meteo alarm upaljen je na teritoriji Bačke, Banata i Srema, dok je u ostalim delovima na snazi narandžasto upozorenje.

Foto: Pixabay.com

Kako je objavljeno na sajtu RHMZ-a, žuti meteo alarm znači da vreme može biti opasno (potencijalno).

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - navodi RHMZ.

Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno.

- Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - stoji u objavi RHMZ-a.

Vreme narednih dana

U utorak sunčano i ponovo velika vrućina, blizu 40°C u mnogim mestima. Vetar slab južnih pravaca ili promenljiv. Pritisak oko normale. Minimalna temperatura od 15°C do 22°C, a maksimalna od 36°C do 40°C. U sredu i četvrtak malo manja vrućina uz moguće ređe kratkotrajne lokalne pljuskove u sredu.

Autor: kurir.rs

#vremenska prognoza