Status kandidata za ulazak EU Moldavije tačka prekretnice

Vitalij Ignjatjev, ministar inostranih poslova nepriznate vlade Pridnjestrovskog regiona izjavio je danas na konferenciji za novinare u Moskvi da je posvećen postizanju nezavisnosti i mogućeg ujedinjenja te oblasti sa Rusijom.

Ignjatjev je rekao da će Pridnjestrovlje slediti ciljeve utvrđene na referendumu održanom 2006. godine, a to su "nezavisni razvoj Pridnjestrovlja i kasniji slobodan ulazak u Rusku Federaciju", prenosi Rojters.

- Pristupanje Rusiji je proces koji verovatno zahteva značajne odluke, političku pripremu i još mnogo toga, pa je za sada prioritet da Pridnjestrovlje stekne nezavisnost - dodao je Ignjatijev.

On je komentarisao i činjenicu da je EU Moldaviji dodelila status kandidata.

- Dobivši status kandidata za članstvo u EU, Moldavija je prešla Rubikon.To je stavilo tačku na pitanje izgradnje političkih odnosa u određenim zajedničkim prostorima, jer je ovu odluku donelo isključivo rukovodstvo Moldavije, nije doneta kolektivno. Niko ne može da govori umesto nas - istakao je Ignjatjev, prenosi Rojters.

Pridnjestrovlje je deo Moldavije koji se graniči sa Ukrajinom, a u njemu se od 1992. godine nalazi kontingent ruskih mirovnih snaga koje su tu raspoređene nakon oružanog sukoba između separatista i moldavskih vlasti.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#pridnjestrovlje