Rizik od dijabetesa povećao za 80% kod pacijenata sa koronavirusom

Osobe koje boluju od korona virusa doživljavaju različite vrste simptoma i mogu biti i psihičke i fizičke prirode. Prema najnovijoj studiji, virus korona može ostaviti dugoročne posledice po naše telo.

Širom sveta počinje novi talas koronavirusa, a kako prenosi britanski Ekspres, trenutno je jedna od 19 osoba u Velikoj Britaniji zaražena koronavirusom. Kako se pandemija nastavlja, ova situacija uključuje sve više ljudi koji boluju od Covida po drugi, a možda i treći put.

Kod ponovljenih infekcija, rizik od razvoja drugih stanja je veći. Podaci velike britanske studije koju je sproveo Kraljevski koledž u Londonu pokazuju da se rizik od dijabetesa povećao za 80% kod pacijenata sa koronavirusom.

Pored povećanog rizika od razvoja dijabetesa, povećan je i rizik od nepravilne funkcije srca i krvnih ugrušaka u plućima. Ovo je alarmantna informacija za sve one koji misle da je Covid sličan običnoj prehladi ili gripu.

Međutim, studija kaže da se povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti vraća u normalu sedam nedelja nakon što dobijete pozitivan korona test. Međutim, rizik od dijabetesa traje duže, čak i šest meseci nakon infekcije.

– Lekari su svesni potencijalnog povećanog rizika za svoje pacijente, a posebno su posvećeni tome kako da smanje rizik od razvoja dijabetesa u prva tri meseca nakon infekcije. To se najbolje može sprečiti poboljšanom ishranom i vežbanjem - rekla je dr Ema Rezel-Pots sa Kings koledža u Londonu.

Ova studija može izazvati veliki šok, ali doktorka ističe da postoje određeni faktori koji objašnjavaju ovu pojavu. Ona je napomenula da su pacijenti Covid-a u njihovoj studiji bili pretežno gojazni i da su imali predispoziciju za razvoj dijabetesa.

Međutim, uverljivo je da se rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti vraća na početnu vrednost nakon nekog vremena prestanka bolesti, samo što rizik od dijabetesa traje nekoliko meseci.

Autor: redportal.rs

#infekcija

#koronavirus

#naučnici