Skladišta gasa u Mađarskoj popunjena su po planu, a trenutno je to na nivou od 27,3 odsto godišnje potrošnje

Mađarska je od Rusije zatražila dodatnih 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Moskvi dodajući da je cilj mađarske vlade da obezbedi energetsku sigurnost zemlje.

- Neki mogu da prodaju prazna obećanja, drugi da ruše kanale komunikacije, ali činejnica je da fizička realnost ne može da se menja i jednostavno sada nije moguće kupiti dodatni prirodni gas u Evropi bez ruskih izvora - rekao je Sijarto na konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Skladišta gasa u Mađarskoj popunjena su po planu, a trenutno je to na nivou od 27,3 odsto godišnje potrošnje, prenosi MTI.

- U normalna vremena, to bi bilo dovoljno i pružalo bi sigurnost, ali kao što svi znamo, ovo nisu normalna vremena i moramo da tražimo dodatnu sigurnost - dodao je on.

Sijarto je naveo i da je Mađarska preduzela sve neophodne mere da dobije dodatne količine i da obezbedi finansijske resurse za to, te dodao da vlada želi da obezbedi dovoljno gasa svakoj porodici u ili kompaniji u Mađarskoj.

Osim energetske bezbednosti, Sijarto je rekao da je cilj njegove posete Moskvi da pokaže da Mađarska želi mir u UKrajini jer rat ima tragične posledice.

- Molimo sve da učine napor da obezbede da se rat okonča što pre, a da se mir što pre vrati - rekao je Sijarto.

Autor: Tanjug

#Mađarska

#gas

#peter sijarto

#rusija

#uvoz