Evo šta treba jesti

Pojedine namirnice sadrže nutritijente koje mogu stimulisati i ojačati kognitivne funkcije poput pamćenja i koncentracije, piše magazin.novosti.rs.

Orasi i orašasti plodovi sadrže zdrave masti. Monozasićene masne kiseline mogu pozitivno utiču na pamćenje. Ali, i kod unosa ovih namirnica ne treba preterivati. Preporučena dnevna doza je 13 grama. Treba da imate na umu da su orašasti plodovi visokokalorični.

Crna čokolada. Čokolada sa visokim procentom kakaa poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje nivo stresa i preporučuje se ljudima koji imaju tremu. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu čokoladu barem jednom nedeljno bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji retko u njoj uživaju. U studiji, objavljenoj u časopisu "Appetite" učestovalo je 968 ljudi u dobi od 23 do 98 godina. Naučnici veruju da bi redovno uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko činilaca koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.

Losos u sebi sadrži visok procent dobrih masti, što ga čini izvrsnim izvorom vitamina D. Jedna porcija lososa obazbediće vam oko 80 % dnevne preporučene količine vitamina D. Odličan izvor vitamina D, omega-3 i drugih masnih kiselina, losos pomaže u smanjenju krvnog pritiska i podržava zdravlje srca. Istraživanje je pokazalo blagodati omega-3 masnih kiselina u rešavanju anksioznosti, depresije i potencijalnom pomaganju u poboljšanju mentalnog zdravlja žena srednjeg veka.

Borovnica jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak. Regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi. Borovnica je jedan od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata. Kao voće bogato antioksidantima, borovnica usporava starenje celog tela, pa je bez preterivanja možemo nazvati eliksirom zdravlja i mladosti.

Brokoli. Povrće koje odlikuje malo kalorija i masnoća. Sadrži vitamin K koji je izuzetno važan za kognitivne sposobnosti. Pored toga sadrži i holin, natrijum i folnu kiselinu  koji pozitivno utiču na proces pamćenja. Pored pozitivnog delovanja na moždani sistem, ima sjajan efekat i na kardiovaskularni, imunološki i sistem za varenje.

Autor: magazin.novosti.rs

#hrana

#koncentracija

#pamcenje