Podsećaju na incidente uperene protiv manastira

Iz manastira Visoki Dečani reagovali su na izjavu Hajrula Čekua, ministra kulture u okviru privremenih prištinskih institucija.

Naime, Čeku je izjavio da manastiru Visoki Dečani nije potrebna zaštita međunarodnih snaga u sastavu misije KFOR. Iz manastira podsećaju na niz incidenata uperenih protiv Visokih Dečana, zbog kojih im je neophodna ova vrsta zaštite.

Među brojnim incidentima, izdvojili su 4 oružana napada albanskih ekspremista na sam manastir, ispisivanje grafita Islamske države na zidovima manastira, kao i hapšenje naoružane grupe pred manastirskom kapijom 2016. godine. Dodaju da prištinske institucije, uprkos odluci Ustavnog suda „Kosova”, još uvek odbijaju da manastiru vrate nelegalno oduzetu zemlju.

U saopštenju Visokih Dečana navodi se:

Manastir Visoki Dečani i Srpska pravoslavna crkva su izloženi stalnom negiranju našeg identiteta, prava uz medijski govor mržnje. SPC na Kosovu i Metohiji ostaje rešena da očuva svoj identitet, tradiciju, imovinska prava i verske slobode.

Takođe, smatraju da je zaštita od strane KFOR-a neohodna sve dok postoji ugroženost samog manastira i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, što potvrđuju izveštaji UNESCO, Europa Nostra i drugih medjunarodnih organizacija.

Autor: redportal.rs

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Manastir Visoki Dečani

#Visoki Dečani

#dečani