Uloge saveznika pripale američkim glumcima

U selu Družetići na obroncima Suvobora, juče je pala poslednja klapa filma Heroji Halijarda i serije Vazdušni most.

Ovime je okončan višegodišnji projekat u režiji Radoša Bajića, a prema scenariju koji potpisuju Bajić, akademik Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević. Priča prati čuvenu operaciju Halijard, u kojoj je tokom 1944. godine sa prostora okupirane Srbije i Kraljevine Jugoslavije, evakuisano preko 500 savezničkih vazduhoplovaca oborenih iza neprijateljskih linija. Operaciju su vodili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, u sadejstvu sa savezničkim oficirima stacioniranim u Bariju.

U ulozi armijskog generala Dragoljuba Draže Mihailovića pojavljuje se glumac Nebojšu Ljubišića, lik akademika Dragiše Vasića tumači Branislav Lečić, dok Radovan Vujović igra kapetana Zvonimira Zvonka Vučkovića. U drugim ulogama, pojavljuju se Žarko Laušević, Petar Božović, Nela Mihailović, Milan Vasić, Ivan Vučković...

Takođe, uloge savezničkih vazduhoplovaca pripale su američkim glumcima, od kojih su neki srpskog porekla. Tako će Nikola Kent igrati američkog potpukovnika srpskog porekla Džordža Musulina.

Za zasluge u spasavanju savezničkih vazduhoplovaca, američki predsedni Hari Truman je 1948. godine posthumno generalu Mihailoviću dodelio orden Legije za zasluge.

Autor: redportal.rs

#Dragoljub Draža Mihailović

#Heroji Halijarda

#Jugoslovenska vojska u otadžbini

#Misija Halijard

#Radoš Bajić

#halijard

#operacija halijard

#vazdučni most

#četnici