Direktor Muzeja Dejan Ristić ministru prosvete je uz inicijativu predložio i spisak lokacija u Srbiji koje bi đaci trebalo da posete.

- Ministarstvo prosvete će preduzeti korake da realizuje inicijativu Muzeja žrtava genocida - rekao je ministar Branko Ružić i dodao da lično podržava ideju da učenici obilaze mesta ratnih stradanja u Srbiji, regionu i inostranstvu, jer će se, kaže, tako doprineti razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.

Ružić je u pisanoj izjavi za Tanjug rekao da učenicima treba još više približiti zbivanja iz Drugog svetskog rata, posebno o stradanju Srba, Roma i Jevreja, kao i drugih nedužnih žrtava rata u NDH.

- Obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici bi upotpunili i produbili svoja znanja o ustaškim i drugim zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama i njihovom stradanju. Važno je da to učinimo zbog budućih generacija - poručio je Ružić, navodi Ministarstvo.

Muzej žrtava genocida uputio je danas incijativu ministru Branku Ružiću da se obilasci mesta ratnih stradanja kako u zemlji, regionu tako i u inostranstvu, od Terazija do Polarnog kruga, uvrste u obavezne programe rekreativnih nastava, studijskih putovanja i ekskurzija osnovnih i srednjih škola.

Incijativa podrazumeva da se u program uvrste mesta stradanja civila i učesnika antifašističke oslobodilačke borbe tokom Drugog svetskog rata, odnosno stratišta, gubilišta, bojišta, memorijalnih centara, znamenitih mesta, prostornih kulturno-istorijskih celina, spomen-parkova i spomen-područja, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Direktor Muzeja Dejan Ristić ministru prosvete je uz inicijativu predložio i spisak lokacija u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Poljskoj i Norveškoj koje bi đaci trebalo da posete.

Spisak uključuje lokalitete od Terazija, Šapca, Bihaća, Tjentišta, sela Doli, Jasenovca i Mirogoja, preko kuće Ane Frank, logora Aušvic-Birkenau, Mathauzen do Polarnog kruga.

Autor: Novosti.rs

#Hrvatska

#Srbija

#ekskurzije

#jasenovac