Ukupna cena izgradnje je 30 milijardi dolara

Ruska državna nuklearna korporacija Rosatom započela je danas izgradnju nuklearne elektrane El-Daba u Egiptu, izjavio je na početku radova izvršni direktor ruske korporacije Rosatom Aleksej Lihačov.

- Počeli smo izgradnju nuklearne elektrane u Egiptu. Početak izgradnje bloka 1 nuklearne elektrane El-Daba znači da Egipat ulazi u red nuklearno razvijenih zemalja. Rosatom će izgraditi najsavremenije projektantske blokove VVER-1200 u Arapskoj Republici Egipat. Izgradnja nuklearke omogućiće Egiptu da dostigne novi nivo razvoja tehnologije, industrije i obrazovanja, a to je najveća rusko-egipatska saradnja od Asuanske brane. Imati sopstvenu industriju nuklearne energije bio je san za egipatski narod više od pola veka i velika je čast za Rosatom da taj san ostvari - rekao je Lihačov.

El-Daba će biti prva egipatska nuklearna elektrana i prvi veliki projekat Rosatoma u Africi, a sastojaće se od četiri bloka, od kojih svaka ima kapacitet od 1.200 megavata. Biće izgrađen u istoimenom gradu u provinciji Matruh na obali Sredozemnog mora.

Dve zemlje potpisale su međudržavni sporazum o izgradnji prve egipatske nuklearne elektrane u Kairu u novembru 2015. Ukupna cena izgradnje je 30 milijardi dolara.

Autor: redportal.rs

#Egipat

#Nuklearna elektrana

#Rosatom