Vučić odlikovao egipatskog predsednika Al Sisija

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Egipta Abdel fatah al Sisi, potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta koji su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić i egipatski ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Ružić i Šukri potpisali su i Izvršni program u oblasti obrazovanja između dve vlade.
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović potpisao je sa Šukrijem Memorandum o razumevanju između vlada dve zemlje u saradnji u oblasti poljoprivrede.

Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između egipatske i srpske vlade potpisali su ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar Šukri, kao i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture Egipta.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Ministarstva životne sredine Egipta o saradnji u oblasti životne sredine potpisali su ministar Šukri i ministarka Irena Vujović.

Memorandum o razumevanju o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša potpisali su šefovi diplomatija dve zemlje Nikola Selaković i Samih Šukri.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i ministar Šukri potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji Radio – televizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, dok su direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Marija Aleksić i ministar Šukri potpisali Memorandum o saradnji između Muzeja u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

Memorandum o razumevanju o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona – GAFI o jačanju bilateralnih investicionih odnosa potpisali su direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić i ministar Šukri, a njih dvojica stavili su i paraf na Memorandum o razumevanju između RAS-a i Agencije za mala i srednja preduzeća Egipta.

Direktorka Instituta za standardizaciju Srbije Tatjana Bojanić i egipatska ministarka trgovine i industrije Nevin Gamea potpisali su Memorandum o razumevanju između Instituta za standardizaciju Srbije (IŠ) i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet (EOC) – "Saradnja u oblasti standardizacije i informisanja".

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Egipta Abdelu Fatahu al Sisiju.

Al Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Egipatski predsednik boravi u Srbiji u trodnevnoj zvaničnoj poseti, i to 35 godina nakon što je Hosni Mubarak, posetio našu zemlju 1987. godine.

Predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi razgovarali su u četiri oka nešto duže nego što je bilo predviđeno, a nakon tog razgovora usledio je sastanak delegacija dve zemlje.

Delegacije predvode Vučić i al Sisi, a predsednik Srbije je na početku tog sastanka rekao da želi da se prodube saradnja i prijateljstvo Srbije i Egipta.

- Osetili smo istinsko prijateljstvo prema našoj zemlji, a nadam se da ste i vi osetili naše iskreno prijateljstvo - rekao je Vučić.

Naveo je da su razgovarali o važnim temama i dogovorili da dve vlade i minsitri obe zemlje rade dalje na svim sporazumima, kao i na ugovoru o slobodnoj trgovini.

- Zašto bismo kupovali skuplje, kada možemo bez carina - konstatovao je Vučić i dodao da razgovarali o saradnji u oblastima poljoprivede, vojske i zdravstva.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Srbija

#Vučić

#al sisi

#epitat