Pokušaj državnog udara protiv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je prava pozadina "čistke" koju je Zelenski iznenada sproveo u vrhu i strukturama bezbednosnog aparata i tužilaštva

Pokušaj državnog udara protiv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je prava pozadina "čistke" koju je Zelenski iznenada sproveo u vrhu i strukturama bezbednosnog aparata i tužilaštva pod optužbom za odavanje državnih i vojnih tajni na ruskoj strani, Piše danas italijanski list La Repubblica.

Reč je bio i o "planu bezbednosnog aparata usaglašenog sa Moskvom za radikalnu promenu vlasti u Kijevu i uklanjanje Zelenskog sa vrha države", dodaje Rimski list.

Mnogi mediji u Evropskoj uniji (EU) pomno su pratili vest da je Zelenski smenio šefa ukrajinske službe bezbednosti, svog dugogodišnjeg prijatelja Ivana Bakanova, kao i državnog tužioca Irinu Venediktovu.

Francuski list Mond piše i da je ukrajinski predsednik "počeo lov na saradnike i izdajnike" koji su optuženi da u najmanju ruku nisu znali za saradnju i veleizdaju svojih potčinjenih u korist ruskog okupatora, koji je sada "pojačala poziciju o sivoj eminenciji u Kijevu Andriju Jermaku, šefu kabineta ukrajinskog predsednika".

Španski dnevnik El Pais iz Kijeva prenosi da "Damoklov mač visi nad glavom smenjenog šefa bezbednosti Bakanova od početka ruske ofanzive, a Zelenski je potpuno izgubio poverenje u njega kada je ukrajinski grad Herson paO u ruske ruke, a ukrajinske snage nisu bile u stanju da procene i odole se ruskom prodoru".

Zelenski je, dodaje madridski list, ranije smenio neke ključne generale na komandnim pozicijama i u vrhu vojne obaveštajne službe.

Da bi opšta zavera u Ukrajini bila još komplikovanija, prema Pajsu, pravi politički zemljotres u Kijevu je izazvala američka senatorka Viktorija Sparc, koja je u pismu predsedniku Džozefu Bajdenu zatražila da se ispitaju moguće implikacije moćnog šefa kabineta i najpoverljiviji čovek Zelenskog, Andrij Jermak, zbog njegove navodne veze sa Moskvom.

U pismu Bajdenu, američka kongresmenka je tvrdila da je Jermak procurio informacije u Belorusiju, što su demantovali ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova i vladajuća Demokratska partija.

Zelenski je 9. jula opozvao i smenio ukrajinske ambasadore u Nemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Norveškoj i Indiji.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#Vladimir Zelenski

#državni udar

#smene