Po pričama istoričara, ratnici iz drugih zemalja su dolazili u Srbiju da bi ih Stefan Lazarević proglasio vitezima i to se smatralo velikom čašću.

Despot Stefan Lazarević je rođen 1377. u Kruševcu. Njegovi roditelji knez Lazar i kneginja Milica Hrebeljanović si pored njega imali Vuka i ćerke Maru, Jelenu, Teodoru, Draganu i Oliveru.

Nakon Kosovske bitke Srbija je postala turski vazal. Despot Stefan, iako je bio maloletan morao je uz pomoć majke da donosi veoma bitne odluke. Dugo godina su Lazarevići i Brankovići ratovali oko vlasti u Srbiji da bi usledilo primirje.

Stefan Lazarević se u septembru 1405. ženi Jelenom, ćerkom Frančeska II Gatiluzija đenovljanskog gospodara Lezbosa. Učestvovao je i u bici na Rovinama u kojoj je poginuo Marko Kraljević. Nakon bitke kod Angore tatarski han Tarmelan zarobljava sultana Bajazita i srpsku princezu Oliveru. Stefan je nakon pregovora oslobodio i vratio u Srbiju.

Ugled Stefana Lazarevića je porastao nakon bitke kod Angore. Po pričama istoričara, ratnici iz drugih zemalja su dolazili u Srbiju da bi ih Stefan Lazarević proglasio vitezima i to se smatralo velikom čašću. Pošto je na turskom dvoru vladala opšta bitka oko budućeg vladara, Stefan je to iskoristio. Već 1403. Stefan je postao vazal kralju Žigmundu i zauzvrat je dobio Beograd. On je ubrzo ovaj grad progalsio svojom prestonicom.

Periode mira iskorištava za snaženje Srbije u političkom ekonomskom, kulturnom i vojnom pogledu. Već 29. januara 1412. objavljuje Zakonik o rudnicima, sa posebnim delom kojim se uređuje život u Novom Brdu. 

Bio je deo Viteškog reda Zmaja. Iz osnivačke povelje reda znamo da je despot Stefan bio prvi vitez, a članovi ovog reda bile su vodeće ličnosti tadašnje Evrope.

Despot Stefan je o svom prestonom gradu rekao:

- Došavši, nađoh najkrasnije mesto od davnine, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo, sazidah ga i prosvetih presvetoj Bogomateri.

Voleo je umetnost i kulturu i to je obilato podržavao. Osim toga i sam je bio pisac, a njegovo najznačajnije delo je Slovo ljubve – Reč o ljubavi.

Despot Stefan Lazarević je preminuo u subotu, 19. jula 1427. u 50. godini tokom lova od srčanog udara.

IZVOR: YT / Srbija Global

Autor: Redportal.rs

#Srbija

#beograd

#despot stefan