4 godine pre početka sukoba i 12 godina pre vojne intervencije Rusije

U jednom intervjuu iz 2010. godine, srpski istoričar i akademik Milorad Ekmečić predvideo je sukobe u Ukrajini, ali i njenu podelu na dva dela.

Govoreći o odnosima Rusije i Ukrajine, Ekmečić je primetio da postoji problem koji će odrediti sudbinu ruske i ukrajinske istorije. Tada je postavio pretpostavku da će se istočni delovi Ukrajine vezati za Rusiju:

Doći će do jedne male podele, gde će se izdvojiti katolički, odnosno unijatski delovi u neku autonomiju, a ono drugo će se vezati za Rusiju.

Razgovor je vođen 4 godine pre početka prvih sukoba u Ukrajini, odnosno punih 12 godina pre ruske vojne intervencije. Samo 4 godine nakon ovog intervjua, proglašene su Donjecka i Luganska Narodna Republika.

Ekmečić je rođen 1928. godine u Prebilovcima. Tokom Drugog svetskom rata, ustaše su u masakru u ovom selu ubile 826 od 994 Srba, uključujući i 78 članova porodice Milorada Ekmečića. Deo rata je proveo u partizanima. Doktorirao je istoriju na Sveučilištu u Zagrebu i proveo dosta vremena na studijskim putovanjima po svetu. Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do rata 1992. godine, kada je kidnapovan i mučen od strane Zelenih beretki, nakon čega je izbegao u Beograd. Isto godine je izabran za člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Nastavio je da radi kao profesor na Univerzitetu u Beogradu do penzionisanja. Preminuo je 2015. godine u Beogradu.

Ceo intervju možete pogledati ovde:

IZVOR: YT / Princip News

Autor: redportal.rs

#Milorad Ekmečić

#Ruska vojska

#Specijalna vojna operacija

#Ukrajina

#rat u ukrajini

#rusija

#sukob ukrajina