Analitičari kažu da se Harazijeve reči mogu protumačiti kao retka potvrda da bi Iran mogao da ima interes za razvoj nuklearnog oružja

Iran je tehnički sposoban da napravi nuklearnu bombu, ali još nije odlučeno da li hoće, rekao je Kamal Harazi, viši savetnik iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija.

Harazi je to rekao u intervjuu za katarsku televiziju Al Džazira, dan nakon što je američki predsednik Džo Bajden završio četvorodnevnu posetu Izraelu i Saudijskoj Arabiji, tokom koje je obećao da će "sprečiti Iran da dobije nuklearno oružje" prenosi TV France 24.

Analitičari kažu da se Harazijeve reči mogu protumačiti kao retka potvrda da bi Iran mogao da ima interes za razvoj nuklearnog oružja, što je Teheran dugo poricao.

- Za samo nekoliko dana uspeli smo da obogatimo uranijum do 60% i lako možemo da proizvedemo uranijum obogaćen do 90%. Iran ima tehnička sredstva za proizvodnju nuklearne bombe, ali Iran nije doneo odluku da to učini - rekao je Harazi.

U Iranu je uranijum odavno obogaćen na 60%, što je znatno iznad granice od 3,67% dozvoljene prema uslovima nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila iz 2015. Uranijum obogaćen do 90% pogodan je za pravljenje nuklearne bombe.

Autor: redportal.rs

#Iran

#Nuklerana bomba

#Savetnik Hamneija