Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom nijedno od njih dvoje nije poželjno

Takmičarski program Paralele i sudari otvoren je u nedelju, 17. jula, u bioskopu Abazija na Paliću projekcijom filma Vizija leptira Maksima Nakonečnija 🎬. Na otvaranju ovog programa prisutnima se obratila Julija Sinkevič, nova selektorka ovog programa, kao i reditelj filma Maksim Nakonečni.

Julija Sinkevič je o filmu Vizija leptira rekla:

Ovaj film je veoma poseban za mene jer sam Ukrajinka. Snimljen je pre invazije punog obima na Ukrajinu, ali su se u njemu mogle unapred videti neke stvari koje su usledile.

Maksim Nakonečni je o svom delu izjavio:

Iako film nije zasnovan na stvarnim događajima, duboko je ukorenjen u realnosti. Nadam se da će publici doneti više razumevanja o tome kako smo mi Ukrajinci doživeli poslednjih 8 godina.

U filmu Vizija leptira protagonistkinja Lilija (29) po povratku kući sa fronta gde je bila zarobljena 2 meseca, otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao. Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom nijedno od njih dvoje nije poželjno.

Foto: redportal.rs/Damir Vujković

Projekcija filma Budale Tomaša Vasilevskog koja je na programu bila od 17 sati prekinuta je zbog privremenog nestanka struje na Paliću i pomerena za ponedeljak, 18. jula u 21 č u bioskopu AbazijaOvaj film prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka ☝🏻.

Program Ukrajina u fokusu počeo je 17. jula u 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici, gde je prikazan dokumentarni film Kiša nikad neće prestati Aline Gorlove.

Na otvaranju programa Ukrajina u fokusu programski direktor festivala Miroslav Mogorović je istakao:

Počeli smo da radimo na pripremama ovog programa još krajem prošle godine, imajući u vidu izuzetnu snagu i specifičan izraz reditelja iz Ukrajine, koji su svojim hrabrim pristupom i odabirom tema izborili odlično mesto na novoj evropskoj sceni. Neka od ovih imena koja gledamo prvi put na festivalu, sigurno će u narednim godinama kao autori biti zastupljeni u programima “Paralele i sudari” i Glavnom takmičarskom programu. U ovoj selekciji videćemo filmove koji su prikazani u poslednjih godinu dana, u glavnim programima vodećih festivala.

Film Kiša nikad neće prestati prati 20-godišnjeg Andrija Sulejmana dok on pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život prošaran je naizgled večnim tokom života i smrti. Ovaj film predstavlja očaravajuće vizuelno putovanje kroz neprekidnu smenu rata i mira.

Autor: redportal.rs

#Palić film festival

#Vizija leptira

#film