NASA zasad nije ponudila objašnjenje o čemu je reč

Kamera rovera Perseverans snimila je na površini Marsa objekat nalik zapetljanom kanapu ili špagetama.

Fotografiju je snimila jedna od prednjih kamera rovera za izbegavanje opasnosti, koje prate pejzaž kako bi zaštitile vozilo u vožnji ili dok koristi svoju robotsku ruku.

Ipak, NASA zasad nije ponudila objašnjenje o čemu je reč. Najverovatnije objašnjenje za neobičan smotuljak bilo bi da je to deo komponente iz misije.

Perseverans je već izbliza i izdaleka bacio pogled na ostatke opreme za sletanje, pa je tako u junu rover uočio mali komad termalnog pokrivača priklješten uz stenu.

Dolazak rovera na Mars u februaru 2021. godine bio je prilično dramatičan događaj. Letelica za spuštanje bezbedno je spustila laboratoriju na točkovima na površinu Marsa, a zatim se udaljila i srušila nešto dalje od mesta sletanja. Rover je snimio pad i moglo se videti kako su se komadići opreme raspršili po širokom području planete.

Širi pogled na zapleteni objekat prikazuje ga u odnosu na jedan od točkova rovera i pored robotske ruke. Stena koju rover istražuje je važno mesto za prikupljanje uzoraka.

Perseverans je u krateru Jezero i istražuje nekadašnju rečnu deltu na Marsu, koja je idealno mesto za traženje znakova drevnog života na toj planeti.

Autor: redportal.rs

#mars

#rover

#smotuljak