Evropska komisija usvojila je predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šest paketa sankcija

Evropska komisija usvojila je predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šest paketa sankcija koje je EU donela protiv Rusije uključujući zabranu uvoza ruskog zlata.

U Komisiji kažu da ovaj paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje restriktivnih mera koje su do sada uvedene i da dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera posebno u G7. Novim paketom ponavlja se odlučan stav Komisije da zaštiti sigurnost hrane u svetu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da se "brutalni rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja nesmanjenom žestinom" i da je cilj EU da današnjim predlogom pooštri postojeće sankcije protiv Kremlja, da ih učini efikasnijim, ali i produži do januara 2023. godine.

- Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju - poručila je Lajen.

Šef diplomatrije EU Žozep Borelj ocenio je da su sankcije EU protiv Rusije teške i da se nastavlja targetiranje "onih bliskih Putinu i Kremlju".

- Ovaj paket odražava naš koordinisan pristup sa međunarodnim partnerima, uključujući G7. Pored ovih mera, predočiću Savetu EU i predlog da uvrsti na spisak sankcionisanih više fizičkih i pravnih lica kojima će biti zamrznuta imovina i ograničena mogućnost kretanja - zaključio je Borelj.

Autor: redportal.rs

#EU

#Zlato

#rusija

#sancije