Kineska aviokompanija Hajnan erlajns jutros je, posle četiri godine, obnovila redovne direktne letove na relaciji od Pekinga do Beograda

Kineska aviokompanija Hajnan erlajns jutros je, posle četiri godine, obnovila redovne direktne letove na relaciji od Pekinga do Beograda, a sletanju prvog aviona na aerodrom Nikola Tesla prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Erbasovim A330 iz Kine na obnovljenoj redovnoj liniji koji je na aerodrom Nikola Tesla sleteo oko osam časova, doputovala je ambasador te zemlje u Srbiji Čen Bo sa kćerkom i jedan broj putnika. Avion je dočekan tradicionalnim pozdravom vodenim šmrkovima.

Dočeku aviona prisustvuju i ministri finasija Siniša Mali i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor kompanije Vansi Srbije Fransoa Berizo, direktor Er Srbije Jirži Marek i otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu.

Hajnan erlajns će između glavnih gradova Kine i Srbije saobraćati zasad samo subotom, zbog kovid ograničenja koja još uvek postoje u Kini. Avion će nakon jedanaestočasovnog leta iz Kine u Beograd dolaziti ujutru oko osam časova, a za Kinu se vraćati u 15 časova istog dana.

Hajnan erlajns je počeo da saobraća od Pekinga do Beograda preko Praga u septembru 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine.

Er Srbija je ranije saopštila da će uskoro početi da iznajmljuje drugi širokotrupni avion erbas A330 , kako bi započela nove letove ka Aziji i Severnoj Americi, uz razmatranje letova za Peking ili Šangaj.

Većina putnika koji trenutno lete između Srbije i Kine to koriste avione kompanija Katar ervejza, holandskog KLM-a i iranskog Mahan era.

- Ponosan sam na nekoliko stvari danas. Mi smo pre nekoliko godina najavili let, ovo je prvi direktni let Kina - Beograd bez usputnih stanica. Za sada jednom, a od jeseni ćemo dva puta nedeljno leteti za Kinu. To nema nijedna zemlja u regionu. Ovim letom ćemo Kinu značajno približiti Srbiji - kaže Vučić.

- Mi u ovoj godini imamo značajan rast poseta kineskih turista u odnosu na prošlu. Do sada imamo 70 i više hiljada noćenja. Letećemo svuda i na zapad i na istok, a to će jedino iz Beograda biti moguće - rekao je Vučić.

- Naš avion će nositi ime po velikom srpskom naučniku Mihailu Pupinu - otkrio je Vučić. On će spajati Srbiju sa istokom - istakao je predsednik.

- Živelo prijateljstvo Srbije i Kine - poručio je Vučić.

Autor: redportal.rs

#Hajnan erlajns

#Srbija

#Vučić

#kina

#letovi